fredag 25 februari 2011

Mjölkdilemmat.

Nu har det sista paketet med mellanmjölk kommit innanför våran tröskel.

Nu undrar du kanske varför och det ska du självklart få svar på:

Det är inte lätt att göra rätt, så är det bara. Men jag försöker ändå göra mitt bästa. Tar reda på fakta. Jag blir så trött på människors sätt att fortsätta göra saker rent slentrianmässigt, bara för att man alltid ha gjort si eller så. Samhället förändras och likaså individers förutsättningar.
Kor, är några individer som har fått det betydligt sämre. Lika så miljön.
Jag läser om kor som blir ifråntagna sina kalvar - för att vi människor ska få komjölk. Mjölk som egentligen är till för kalven.
Jag vet inte vad du tycker, men jag kan inte tänka mig något värre än att mitt barn skulle bli kidnappat.
Jag läser om kor som får äta sojabönor som är transporterade lång väg vilket bidrar till dubbelt koldioxidutsläpp, eftersom kouppfödningen i sig är en tung börda för klimatet. Eller så får de äta malda biprodukter från fisk, något som är helt onaturligt för korna eftersom de är herbivorer.
Min familj använder ekologisk sojamjölk och ekologisk havregrädde vid matlagning eftersom vi anser att detta är det som gynnar vår hälsa, kornas välmående och klimatet bäst.
Dock finns det tillfällen när vi har väldigt svårt att släppa komjölken. Jag till exempel, kan inte dricka mitt kaffe utan komjölk. Och Simon kan inte tänka sig något annat än komjölk på gröten.
När vi då står i affären och ska köpa lite komjölk så finns det två saker man måste bestämma: ekologiskt eller inte, samt om man ska köpa "lättmjölk", "mellanmjölk" eller "mjölk".
Det första är inte svårt, ekologiskt är en självklarhet.
Det andra var lite klurigare, men efter en stunds efterforskning finner jag det enda självklara att köpa "mjölk", den med 3 % fett alltså.
Simon och jag har alltid köpt mellanmjölk, på detta slentrianmässiga sätt som jag tidigare i inlägget föraktade.
Jag tror att denna kärlek till mellanmjölk som råder i detta land har att göra med den fettskräck som finns med oss sen många år tillbaka, men hallå, inse fakta; det är inte fett som ger oss fetma, det är socker.
Sen finns det en till myt som menar att mellanmjölk/lättmjölk är att föredra, nämligen att den är BERIKAD MED D-VITAMIN.
Nu ska jag slå hål på den myten.
Det är nämligen så här: i vanlig komjölk finns det D-vitamin naturligt, MEN, när man tar bort fettet från mjölken försvinner även den naturliga D-vitaminen. Men eftersom vi i detta mörka land är i behov av all D-vitamin vi kan få så tillsätter de ny D-vitamin. Som är utvunnet ur genmodifierad majs. (Genmodifierat = dåligt).
Inser du hur fånigt detta är?
Sen kan jag ju även tillägga att D-vitamin är en fettlöslig vitamin, vilket alltså betyder att kroppen tar upp den bättre om man väljer 3 %-mjölken.

Okej, detta var allt för denna gången.

Och du: glöm inte att TA DITT FÖRBANNADE ANSVAR!

2 kommentarer:

  1. Jag har också slutat dricka mjölk. Har upptäckt att alpro-soyas veganska mjölk dessutom passar mycket bättre i bakning, eftersom den är så söt.

    Blir nästan tårögd när jag tänker på hur fruktansvärt de måste vara för en ko att varje år vara gravid, föda och sedan mista sitt barn. Fy faan vilket jävla trauma. Helt vidrigt. Någonting som jag inte vill bidra till!

    SvaraRadera
  2. Här skippar vi också mjölken.
    Men ost däremot är jag fortfarande för svag för att motstå, i måttliga mängder och självklart ekologiskt. :)
    Om jag däremot skulle fortsätta att använda mjölk,
    i matlagning och bakverk då jag aldrig har druckit komjölk, så skulle det bli den "vanliga" 3%, just för att den är naturligast...
    Men nu används som sagt havremjölk/grädde. :)

    Bra inlägg, btw!

    SvaraRadera